Friday, 31 October 2014

Tiroid Boleh Menjadi Kanser!!


Anda pernah dengar dengan perkataan tiroid?? Tiroid ialah sejenis organ yang terletak di leher manusia dan ia berfungsi untuk mengawal pengeluaran metabolisme tubuh. Kebiasaannya kelenjar tiroid ini bertindak seperti penyaman udara iaitu ia menghasilkan hormon tiroid apabila tubuh memerlukan dan berhenti apabila ia sudah penuh di dalam darah. 

Penyakit tiroid terjadi apabila hormon yang dihasilkan terlebih ke dalam tubuh yang dipanggil hypertyroidism atau ia juga boleh terjadi akibat hormon dikeluarkan terlalu berkurang dan tidak mencukupi yang dikenali sebagai hypothyroidism.
Kelenjar tiroid ini boleh membengkak dan menjadi merah atau ia membentuk satu benjolan. Penyakit tiroid jenis hyperthyroidism adalah gejala yang kerap berlaku terutama di kalangan wanita berbanding lelaki. Oleh itu golongon yang kerap berisiko menghidapinya adalah WANITA !!!
a. Hyperthyroidism :
Ia berlaku apabila terlalu banyak hormon tiroid di dalam darah. Ia memberi kesan sepuluh kali tinggi terhadap wanita berbanding lelaki, ini boleh berlaku secara berterusan di dalam sesebuah keluarga. Tanda- tanda yang anda mungkin mengalami hyperthyroidism ialah :
*Denyutan jantung yang laju
*Sentiasa gelisah
*Timbulnya perasaan marah
*Penurunan berat badan
*Rambut gugur
*Sukar untuk tidur (insomnia)
*kurang daya tahan terhadap kepanasan
*Pusingan haid tidak teratur
*Mata menjadi besar
*Turun berat badan mendadak walau selera naik
*Cirit Birit
*Lemah tubuh badan
*Osteoporosis
b. Hypothyroidism :
Ia terjadi adalah kerana hormon tiroid terlalu sedikit di dalam darah, ini akan memperlahankan sistem tubuh badan dan selalu menyerang golongon berumur 40 tahun ke atas dan golongon yang berisiko adalah wanita. Penyebab hypothyroidism ini adalah kerana antibodi dan sel darah putih menyerang tiroid. Tanda-tanda penyakit ini  :
*Kurang tenaga
*Rasa sejuk
*Denyutan jantung perlahan
*Depresi
*Berat badan bertambah
*Kurang daya ingatan
*kulit kering
*Rambut gugur
*Sembelit
*beguk
*Nafsu seks turun
*Suara serak
c. Beguk
Ia adalah pembesaran atau pembengkakan kelenjar tiroid. Apabila ia berlaku menunjukkan ada masalah dengan tiroid. Kekurangan iodin boleh sebabkan beguk. Tanda-tanda beguk ialah :
*Rambut kering
*Bengkak di tengkuk
*kehilangan berat badan
*Perubahan haid
*jantung berdebar-debar
*cepat marah
*mata jadi besar
*perubahan kadar metabolisme
Dalam kes-kes teruk beguk boleh menyebabkan seseorang sukar bernafas dan menelan.
d. Kanser Tiroid :
Benjolan yang terdapat di tiroid. Lebih 90 peratus benjolan bukanlah kanser. Selalunya dapat dibuang melalui pembedahan samada dibuang semua atau sebahagian sahaja. Kanser tirid peringkat awal tidak menunjukkan sebarang kesan. Namun semasa kanser membesar, tanda-tanda kanser tiroid akan mula terasa seperti :
*benjol di bahagian depan leher
*Sukar untuk bercakap dalam suara yang normal
*Sukar menelan dan bernafas
*Rasa sakit di tekak dan leher
Anda yang mengalami tanda-tanda penyakit tiroid atau sudah mendapat penyakit tiroid dan tercari-cari penawarnya? Jangan risau! Anda boleh mencuba VIVIX dari Shaklee ysng merupakan supplement antioksidan yang tinggi yang merawat dari sel DNA!! 
Makan Vivix baru 14 hari masalah tiroid hilang!!Sbarang pertanyaan atau tempahan bolehlah hubungi saya di:

Sms/pm/whatsapp : 019-5643112
Email : di_ana88@yahoo.com
  
Jika anda mahu membeli Vivix Shaklee ini sendiri, boleh klik di sini: 3 comments:

  1. zaman sekarang ni macam2 penyakit boleh dapat..jom jaga kesihatan lebih baik

    ReplyDelete
  2. nak kena lebih prihatin dengan kesihatan dan kena juga jaga pemakanan...nak2 zaman sekarang ni bermacam2 jenis penyakit yang ada.

    ReplyDelete
  3. zaman sekarang penyakit macam2. kebanyaknya berpunca dari makanan yang kita ambil. Pengambilan suplemen merupakan salah satu cara untuk kita menjaga kesihatan tubuh badan

    ReplyDelete