Monday, 25 August 2014

Betul Ke Makan Shaklee Memudaratkan Kesihatan???

Makan Shaklee Memudaratkan Kesihatan???


5 SEBAB SHAKLEE MEMUDARATKAN KESIHATAN ANDA

(WARNING! SILA BACA ARTIKEL SAMPAI HABIS)
.
.
.
.
.
Walaupun supplemen Shaklee adalah SELAMAT dan SEMULAJADI, tetapi ada juga sesetengah individu berpenyakit yang tidak boleh mengambil vitamin atau supplemen sewenang-wenangnya (samada Shaklee atau yang jenama lain daripada sumber berkenaan). Anda perlu tahu penyakit anda dan juga tahu vitamin atau supplemen apa yang TIDAK BOLEH anda amalkan yang akan memudaratkan anda sekiranya anda mengambil vitamin atau supplemen berikut.

Anda perlu memberitahu dahulu sejarah latar belakang kesihatan anda jika mempunyai penyakit yang berkaitan supaya senang untuk kita memberikan cadangan vitamin atau supplemen yang sesuai untuk permasalahan anda dan mengelakkan vitamin-vitamin yang tidak sesuai untuk anda.


Mari kita lihat apakah kaitannya vitamin dengan penyakit SLE, G6PD, Thalasemia, Hypothyroid dan Hyperthyroid tersebut:-
.
.
.
.

5 SEBAB SHAKLEE TIDAK SESUAI DENGAN ANDA

1) PENGHIDAP PENYAKIT SLE


Pengidap SLE TIDAK BOLEH mengamalkan supplemen Alfalfa dan juga Vitalea. Dalam Vitalea juga mengandungi sedikit campuran Alfalfa. Jika anda mahu juga mengambilnya sebagai Multivitamin dan Multimineral anda, anda perlu mendapatkan nasihat dari doktor terlebih dahulu.


2)  PENGHIDAP PENYAKIT G6PD

Pesakit G6PD dan bagi anda yang menyusukan anak dan anak anda mengalami masalah G6PD, anda juga TIDAK BOLEH mengambil supplemen ESP, Cinch Shake, Vita E dan Lechitin (sumber dari soya) dan Alfalfa.

-Namun begitu setiap individu berbeza tahapnya terhadap setiap jenis makanan. Kenal pasti makanan yang tidak sesuai dgn anda dan rujuk doktor sekiranya berlaku sebarang simpotom.


3)  PENGHIDAP PENYAKIT THALASEMIA


– Pengambilan iron yang berlebihan oleh pesakit thalasemia boleh memudaratkan diri mereka. Jadi, pesakit thalasemia TIDAK BOLEH mengambil supplemen Vitalea kerana Vitalea telah diformulasikan dengan tambahan IRON di dalamnya.4)  PENGHIDAP PENYAKIT HYPERTHYROID


Pesakit Hyperthyoid tidak digalakkan mengambil iodine kerana kandungan iodine mereka yang sudah tinggi di dalam darah. Jadi supplemen yang
TIDAK BOLEH diambil ialah Vitalea kerana di dalam Vitalea ada kandungan IODINE dan juga supplemen Alfalfa.


5)  PENGHIDAP PENYAKIT HYPOTHYROID


Pesakit Hypothyroid pula TIDAK BOLEH mengambil ESP kerana boleh menyebabkan kekurangan rembesan hormon thyroid dan tidak digalakkan mengambil carotomax sebab hormon thyroid diperlukan untuk tukar beta-corotene kepada vitamin A. Jadi, ia tidak memberikan apa-apa manfaat kepada pesakit.NOTA TAMBAHAN:

1) Bekas pesakit/ pesakit Endometriosis, fibroid, cyst, breast lump dinasihatkan elakkan ESP, Cinch Shake, Vita E, Lechitin dan alfalfa kerana mengandungi phytoestrogen.


2) Pesakit yang mengambil ubat cair darah (WARFARIN) tidak dibenarkan mengambil Alfalfa kerana kandungan vitamin K dalamnya boleh memekatkan darah.


DISCLAIMER: DIHARAPKAN TIADA DIKALANGAN PEMBACA YANG MEMBUAT ANDAIAN ATAU SALAH FAHAM, 5 PENYAKIT YANG DINYATAKAN SAHAJA YANG TIDAK SESUAI DENGAN SUPLEMEN SHAKLEE MAHUPUN PRODUK/MAKANAN LAIN YANG BERKAITAN.
PASTIKAN ANDA MEMBELI DENGAN PENJUAL YANG MEMBERI KONSULTASI YANG BETUL UTK MENGELAKKAN BERLAKU KESILAPAN.

No comments:

Post a Comment